Músiques i danses tradicionals catalanes i occitanes

 

CALENDARI I HORARI: els dilluns de 20 a 22 h, del 2 de març al 18 de maig de 2020, excepte els dilluns 6 i 13 d'abril que són no lectius

LLOC: Centre Cívic de Sant Narcís (Girona), a la plaça de l'Assumpció, 23.

PREU: gratuïta per al personal del Departament d'Ensenyament (si no necessiteu el certificat del curs, llavors l'assistència és oberta a més de gratuïta i no cal que us inscriviu)

RECONEIXEMENT COM A CURS FORMACIÓ PERMANENT:

Per al professorat no universitari, està reconegut com a activitat de formació permanent de 30 hores pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UdG.

INSCRIPCIONS:

Els mestres i professors que vulguin el reconeixement del Departament d'Ensenyament cal que s'inscriguin a través de la pàgina de l'ICE de la UdG: < https://aserv.udg.edu/MAU/icefnu/Client/Oferta/Detall/5338 >.

CONTINGUT:

El curs, principalment divulgatiu, vol fer experimentar la dansa tradicional i fer-ne tastar també diferents aspectes tot recorrent els països de l'àmbit catalanooccità. Es vol fer veure i fer provar però sense aturar-se molt en l'aprenentatge de passos i ritmes. S'intentarà mostrar un punt de vista de la dansa tradicional com a forma de dansa, expressió i corporalitat, així com una perspectiva històrica i cultural suficient per entendre-la. Tot això, a partir de formes senzilles de dansa catalana —pirinenca i mallorquina—, occitana i del ball de parella del s. xix, i més concretament de les formes corresponents al 'ball de plaça', és a dir, al ball practicat popularment per fer festa i que forma part del llenguatge corporal de la gent d'uns llocs i unes èpoques.

1. Formes de dansa tradicional als Països Catalans i Occitània: balls en rotllana i en cadena llarga anteriors al s.xviii. Contradanses i danses de figures a partir del s.xviii. El ball de parella del s. xix.

2. La dansa tradicional com a forma de dansa. Espai, rítmica, relació amb els altres; l'exterior al ball.

3. Les músiques i els instruments que acompanyen el ball.

4. La dansa i la música tradicionals a l’aula. Recursos i possibilitats.