L'occità i Occitània: llengua i cultura occitanes



El curs va dirigit a tothom qui vulgui conèixer la cultura occitana, aquesta cultura tan propera i tanmateix poc coneguda, i iniciar-se en el coneixement i la pràctica de la llengua occitana. L’occità és, des de l’entrada en vigor del nou estatut, una de les tres llengües oficials de Catalunya i la llengua pròpia de la Vall d’Aran, a més d’una llengua molt pròxima a la nostra que vehicula una cultura germana, en alguns aspectes paral·lela, i amb la que compartim també una part de la nostra història. No cal tenir cap coneixement previ.



ORGANITZA: Observatori de les Llengües d'Europa i de la Mediterrània de la UdG (ODELLEUM), Institut de Ciències de l'Educació Josep Pallach de la UdG (ICE Josep Pallach) i Associació Universitària de Cultura Occitana (AUCOC-UdG)


CALENDARI I HORARI: les classes presencials són els dimecres de 18.45 a 20.45 h del 6 de març al 22 de maig de 2024, excepte el 27 de març i l'1 de maig que seran no lectius.


PREU: 40 € (gratuït per al personal docent del Departament d'Educació)


LLOC: Aula R3 de la Facultat de Lletres de la UdG


RECONEIXEMENT: el curs és obert a tothom però, a més, està reconegut al personal docent del Departament d'Educació i als estudiants de la UdG com a curs de 30h de formació (mestres i professors del Departament d'Educació), 2 crèdits ECTS (estudiants de la UdG) com a «activitats culturals AUCOC»: https://www.udg.edu/ca/estudia/Oferta-formativa/Altra-oferta-formativa/Activitats-amb-reconeixement-de-credits/detall?id=151 ).


CONTINGUT:

1. Presentació d'Occitània: territori, història, sociolingüística, Occitània i Catalunya.

2. La llengua occitana: l'occità referencial.

    • Llegir, pronunciar. L'ortografia. Elements bàsics de gramàtica occitana.
    • Parlar: emprar l’occità en diferents situacions comunicatives que facin treballar progressivament el lèxic, els temps verbals, els diferents tipus d’oracions, els adjectius i adverbis, les preposicions i conjuncions, etc.
    • Els diferents dialectes.

3. La literatura, la música, elements de cultura occitana.



MATRICULACIÓ I INFORMACIÓ: a través del formulari d'automatrícula d'aquesta pàgina o, per als mestres i professors que vulguin el reconeixement del Departament d'Educació, a la pàgina de l'ICE de la UdG: https://apps.udg.edu/MAU/icefnu/Client/Oferta/Detall2/43838.


Per qualsevol dubte, podeu fer-nos les vostres consultes al correu contacte@aucoc.cat



Amb el suport de