Músiques i danses tradicionals i populars catalanes i occitanes

 


HORARI I CALENDARI: els dilluns de 19 a 21h; el curs de tardor del 7 d'octubre al 16 de desembre de 2024


LLOC: Centre Cívic de Sant Narcís (Girona)


PREU: gratuït


RECONEIXEMENT COM A CURS FORMACIÓ PERMANENT: Per al professorat no universitari, està reconegut com a activitat de formació permanent de 30 hores pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya com a activitat de l'Institut de Ciències de l'Educació Josep Pallach de la Universitat de Girona.


INSCRIPCIONS: la participació és gratuïta per a tothom, però si esteu interessants en obtenir el reconeixement del Departament d'Educació o de la UdG us haureu d'inscriure sense pagar res a: els mestres i professors a través de la pàgina de l'ICE Josep Pallach de la UdG https://apps.udg.edu/MAU/icefnu/Client/Oferta/Detall/20697?apart=0 i els estudiants de la UdG a través del formulari d'automatrícula de la pàgina http://www.aucoc.cat/udg.


CONTINGUT: El curs, principalment divulgatiu, vol fer experimentar la dansa tradicional i fer-ne tastar també diferents aspectes tot recorrent els territoris de l'àmbit catalanooccità. Es vol fer veure i fer provar però sense aturar-se molt en l'aprenentatge de passos i ritmes. S'intentarà mostrar un punt de vista de la dansa tradicional com a forma de dansa, expressió i corporalitat, així com una perspectiva històrica i cultural suficient per entendre-la. Tot això, a partir de formes senzilles de dansa catalana —pirinenca i mallorquina—, occitana i del ball de parella del s. xix, i més concretament de les formes corresponents al 'ball de plaça', és a dir, al ball practicat popularment per fer festa i que forma part del llenguatge corporal de la gent d'uns llocs i unes èpoques.


      • Una pràctica: ball rodó, la sardana curta i la moderna.
      • De la rotllana a la cadena. Els rondèus, el contrapàs.
      • Una evolució pirinenca: els branles i els salts bearnesos.
      • El món de les contradanses. El ball al s. xviii. Balls de bastons.
      • Ball de parella al s. xviii i inicis del xix. Jotes i boleros de Mallorca.
      • Ball de parella al s. xix. Masurques, valsos, polques i xotis.
      • La dansa tradicional com a forma de dansa. Espai, rítmica, relació amb els altres; l'exterior al ball.
      • La dansa i la música tradicionals a l’aula. Recursos i possibilitats.

       



L'activitat vol provocar un contacte guiat amb l'aspecte tècnic d'aquest repertori, la comprensió històrica, la presa de consciència del seu interès pedagògic, el coneixement dels recursos existents i la discussió crítica a partir de les diferents maneres que hi ha hagut durant el segle XX d'entendre el recurs a la música i la dansa tradicionals dins el procés educatiu.



ORGANITZA: Aucoc-UdG, Escampillem i Institut de Ciències de l'Educació de la UdG